Εκδηλώσεις

 • Το εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής συμμετείχε στην έκθεση ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) «Καινοτόμες εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας στη σύγχρονη οικονομία και στην υπηρεσία της κοινωνίας».

  Η Έκθεση λειτούργησε στην Αθήνα και ήταν ανοιχτή για το κοινό τις εργάσιμες ημέρες από 15/01/2007 έως 02/02/2007.

  Στην Έκθεση παρουσιάστηκαν:

  • Ρομπότ Πλάτωνας: αυτόνομο ρομποτικό σύστημα με βραχίονα που του επιτρέπει να χειρίζεται αντικείμενα
  • Ρομπότ ξεναγός Λεύκος
 •           

  Demo 1 | Demo 2 | Demo 3 | Demo 4 | Demo 5 | Demo 6

 • 71η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 2006)

  Το ρομποτικό σύστημα Ξένιος είναι μια κινητή ρομποτική πλατφόρμα νέας σχεδίασης, αποτελώντας κατ' ουσία τη μετεξέλιξη παλιότερων ρομποτικών συστημάτων, όπως ο Τάλως και ο Λεύκος. Η σχεδίαση του Ξένιου, έχοντας αφενός όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά των προηγούμενων συστημάτων, εξασφαλίζει επιπλέον την αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος σε μη βέλτιστες συνθήκες λειτουργίας. Έτσι, για παράδειγμα, το ρομπότ Ξένιος μπορεί να λειτουργεί απροβλημάτιστα ακόμη και σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας (ακόμη και αν βραχεί!) και σκόνης στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα να κινείται σε σχετικά ανώμαλο δάπεδο ενώ διαθέτει πολύ μεγάλη αυτονομία (άνω των 6 ωρών). Η πλατφόρμα Ξένιος πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων ρομπότ που θα λειτουργήσουν σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους.

   

  Το ρομποτικό σύστημα Νηρηΐς είναι μία νέα βιομιμητική ρομποτική πλατφόρμα, που αποσκοπεί στην πρόσβαση σε δύσκολα και ανώμαλα εδάφη. Η μορφολογία και η στρατηγική κίνησής της είναι εμπνευσμένες από τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των πολύχαιτων δακτυλιοσκωλήκων, μιας οικογένειας θαλάσσιων ασπόνδυλων οργανισμών που ζουν και κινούνται σε περιβάλλοντα όπου η κίνηση είναι μία σημαντική πρόκληση, όπως στο νερό της θάλασσας, στη λάσπη του βυθού και στην άμμο της ακρογιαλιάς. Το ρομποτικό σύστημα συνδυάζει κυματοειδείς μεταβολές του σχήματος του αρθρωτού σώματός του με κινήσεις των πλευρικών του παραποδίων, γιά να κινηθεί σε στερεό ή μη υπόστρωμα (άμμο, λάσπη, χαλίκια, κλπ.). Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του ρομποτικού συστήματος Νηρηΐς επιτρέπουν τη διερεύνηση προβλημάτων κίνησης που άπτονται σημαντικών εφαρμογών, όπως της υποβοήθησης διαδικασιών έρευνας και διάσωσης, ενδοσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων, ακόμα και της εξερεύνησης άλλων πλανητών.

   
 • 70η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 2005)

  Η ρομποτική πλατφόρμα Πελέας επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια της 70ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης .Ο Πελέας είναι μια ρομποτική πλατφόρμα διαφορικής κίνησης, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο υπολογιστικής όρασης και ρομποτικής του ΙΤΕ. Όλα τα ηλεκτρονικά και μηχανικά του μέρη, καθώς και το λογισμικό ελέγχου, κατασκευάστηκαν από το μηδέν και έτσι ώστε να εξυπηρετούν τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εργαστηριόυ καλύτερα από τις εμπορικές πλατφόρμες και ειδικότερα στην περιοχή των πολλαπλών συνεργαζόμενων ρομπότ. Η πλατφόρμα διαθέτει μηχανισμό χειρισμού της μπάλας που είναι συμβατός με τους κανονισμούς του παγκοσμίου διαγωνισμού ρομποτικού ποδοσφαίρου RoboCup, όπου μελετώνται και αξιολογούνται ομαδικές συμπεριφορές αυτόνομων ρομπότ

 • Έκθεση ''Τεχνολογία στη στεριά και τη θάλασσα'', Ζάππειο μέγαρο, Αθήνα, 18-20 Απριλίου 2005

  Ο ρομποτικός ξεναγός Λεύκος, καλωσόρισε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο χώρο της έκθεσης "Τεχνολογία στη στεριά και τη θάλασσα" που έλαβε χώρα στο Ζάππειο μέγαρο, στην Αθήνα, 18-20 Απριλίου 2005. Η έκθεση διοργανώθηκε από το υπουργείο ανάπτυξης (γενική γραμματεία έρευνας και τεχνολογίας και ειδική γραμματεία για την ανταγωνιστικότητα) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος ανταγωνιστικότητας 2005 και περιλάμβανε εκθέματα διάφορων ελληνικών ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων και ιστιντούτων.

 • 69η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (11-19 Σεπτεμβρίου 2004)

  O ρομποτικός ξεναγός Λεύκος επιδείχθηκε στο ευρύ κοινό και στη βιομηχανία κατά τη διάρκεια της 69ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (11-19 Σεπτεμβρίου 2004). Κατά τη πρώτη ημέρα της έκθεσης (11 Σεπτεμβρίου 2004), ο ρομποτικός ξεναγός υποδέχθηκε και ξενάγησε τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα στο χώρο του περιπτέρου της ξενικής γραμματείας έρευνας και τεχνολογίας του υπουργείου ανάπτυξης. Καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης ο ρομποτικός ξεναγός λειτούργησε αδιάλειπτα, προσφέροντας πλήθος ξεναγήσεων σε άτομα κάθε ηλικίας.

 • Διεθνές Συνέδριο Computer Graphics, Κρήτη, Ελλάς, Ιούνιος 16-19, 2004
 • Εκδήλωση του WEBFAIR project στο Belgioiso Exhibition Center, Παβία, Ιταλία, Απρίλιος 22-23 , 2004
 • Εκδήλωση του WEBFAIR στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Ελλάς, Ιούνιος 17-21, 2002
 • Heinz Nixdorf MuseumsForum (HNF) Γερμανία, Οκτ. 2001-Φεβ. 2002

  Το σύστημα TOURBOT εγκαταστάθηκε και λειτούργησε στο Heinz Nixdorf MuseumsForum (HNF) στο Paderborn, της Γερμανίας. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της έκθεσης Computer.Gehirn (Computer.Brain) με έμφαση στη σύγκριση δυνατοτήτων μεταξύ και ανθρώπων.

 • Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, 4 - 7 Δεκεμβρίου, 2001.

  Οι επισκέπτες του μουσείου που ήταν παρόντες αλλά και όσοι είχαν πρόσβαση μέσω Internet παρακολούθησαν την ξενάγηση από το ρομπότ "Λεύκος" στην έκθεση με τίτλο "Το Βυζάντιο μέσα από τα μάτια ενός Ρομπότ". Η επιφάνεια της έκθεσης αποτελείται από 330 τετραγωνικά μέτρα. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης το ρομπότ λειτούργησε 40 ώρες, καλύπτοντας μία απόσταση 5.3 χιλιομέτρων. Ο αριθμός των web χρηστών ήταν μικρός εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, από τη πρώτη μέρα της εκδήλωσης, ο αριθμός των επισκεπτών με φυσική παρουσία στο Μουσείο ήταν εντυπωσιακός. Το γεγονός αυτό οδήγησε την ομάδα TOURBOT να αποφασίσει πως θα έπρεπε να αφιερώσει στους επισκέπτες αυτούς περισσότερο χρόνο σε σχέση με αυτό των web χρηστών.