Ινστιτούτο Πληροφορικής (ICS) Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH)
Νικολάου Πλαστήρα 100, Βασιλικά Βουτών ΤΚ-70013 Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο: +30 2810 391741 FAX: +30 2810 391799 E-mail: csATics.forth.gr
Σύντομο Βιογραφικό.
Ο Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι Ιδρυτής και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Υπολογιστή (HCI), καθώς και Ιδρυτής και Επικεφαλής του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ). Από τον Ιανουάριο 2004 μέχρι τον Νοέμβριο 2016 διετέλεσε Διευθυντής του ΙΠ-ΙΤΕ. Τον Δεκέμβριο του 2016 του απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του "Διακεκριμένου Μέλους του ΙΤΕ".
Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, ο κ. Στεφανίδης έχει διεξάγει πρωτοποριακό ερευνητικό έργο και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ο ιδρυτής του τομέα της "Σχεδίασης για Όλους" (Design for All) και της "Καθολικής Πρόσβασης" (Universal Access) στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή. Έχει εισάγει στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία τις παραπάνω έννοιες, διατυπώνοντας τις αρχές που τις διέπουν και αναπτύσσοντας το τεχνολογικό πλαίσιο που υποστηρίζει την εφαρμογή τους στις ραγδαίως αναπτυσσόμενες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Οι διεθνούς εμβέλειας πρωτοποριακές ερευνητικές και αναπτυξιακές εργασίες του κ. Στεφανίδη έχουν δημοσιευτεί σε πάνω από 800 άρθρα, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και ημερίδων, κεφάλαια σε εγκυκλοπαίδειες, handbooks, συλλογικούς τόμους, κλπ.
Ο κ. Στεφανίδης έχει διεκπεραιώσει ως Επιστημονικός Υπεύθυνος περισσότερα από 180 χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά και Εθνικά έργα, Προγραμματικές Συμβάσεις, μελέτες και έργα για τη διεθνή βιομηχανία. Είναι ο Ιδρυτής (2000) και ο Αρχισυντάκτης του έγκριτου διεθνούς επιστημονικού περιοδικού “Universal Access in the Information Society” του Εκδοτικού Οίκου Springer και το 2001 ίδρυσε το International Conference series on ‘Universal Access in HCI’ συνδεδεμένου με το Διεθνές διαθεματικό συνέδριο HCI International (τη Γενική Προεδρία του οποίου ανέλαβε το 2007). Από τον Ιανουάριο 2016 είναι επίσης ο κύριος Αρχισυντάκτης του έγκριτου διεθνούς επιστημονικού περιοδικού "International Journal of Human Computer Interaction". Είναι (συν)συγγραφέας κεφαλαίων και Επιμελητής των βιβλίων: “User Interfaces for All - concepts, methods and tools” του εκδοτικού οίκου Lawrence Erlbaum Associates (2001), “Universal Access in Health Telematics - A Design Code of Practice” (2005) του εκδοτικού οίκου Springer, και "The Universal Access Handbook" (2009) του εκδοτικού οίκου CRC Press Taylor & Francis Group. Είναι ο κύριος Επιμελητής και (συν)συγγραφέας κεφαλαίων της σειράς "HUMAN-COMPUTER INTERACTION: FOUNDATIONS AND ADVANCES" (CRC Press - Taylor & Francis Group, 2024, ISBN: 9781032750842), μιας συλλογής 6 βιβλίων με συνολικά 90 κεφάλαια που παρέχουν εκτεταμένη και σε βάθος κάλυψη του διεπιστημονικού τομέα της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή (HCI).
Ίδρυσε και προέδρευσε, από το 1995 μέχρι το 2006, της Ομάδας Εργασίας "User Interfaces for All" της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Κοινοπραξίας για την Πληροφορική και τα Μαθηματικά (ERCIM), και προέδρευσε εννέα διεθνών Workshops που διοργάνωσε στο πλαίσιο αυτό. Κατά την περίοδο 1997 - 2000, ήταν ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Διεθνούς Επιστημονικού Φόρουμ για την ανάπτυξη μιας "Κοινωνίας της Πληροφορίας για Όλους", στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκαν Λευκές Βίβλοι για προτεινόμενες δράσεις Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε διεθνή κλίμακα. Συντόνισε επίσης και επιμελήθηκε τη συγγραφή της Λευκής Βίβλου: Seven HCI Grand Challenges(2019) και συμμετείχε ενεργά στη συγγραφή της Λευκής Βίβλου: Six Human-Centered Artificial Intelligence Grand Challenges (2023).
Από τη δεκαετία του ‘80, συνέβαλε ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) για την Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, είτε ως μέλος ομάδων εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, είτε ως Εθνικός Εκπρόσωπος σε Διαχειριστικές Επιτροπές διαδοχικών Προγραμμάτων-Πλαισίων για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ). Ειδικότερα στον τομέα της Καθολικής Πρόσβασης, οι μελέτες της Ομάδας Εργασίας του ERCIM «Διεπαφές για Όλους», του Διεθνούς Επιστημονικού Φόρουμ «Προς μια Κοινωνία της Πληροφορίας για Όλους» που ίδρυσε και συντόνισε, είχαν επηρεάσει καθοριστικά την ερευνητική πορεία και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, τόσο από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (COM(1999) 687 final) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (eEurope: an Information Society for All, Lisbon, 2000) όσο και από πλευράς του National Science Foundation (nsf03612 Universal Access | NSF). Διετέλεσε Επιστημονικός Υπεύθυνος και Συντονιστής του Ευρωπαϊκού έργου INTERLINK (2006-2009) εκπροσωπώντας το ERCIM-EEIG, στο οποίο συμμετέχει το ΙΠ-ΙΤΕ. Το έργο αυτό είχε αναλύσει, με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, τις μελλοντικές ερευνητικές προκλήσεις στα «συστήματα εντατικής ανάπτυξης και νέα υπολογιστικά περιβάλλοντα», στα «διάχυτα υπολογιστικά και επικοινωνιακά συστήματα», και στα «ευφυή και γνωσιακά συστήματα», οριοθετώντας στους αναδυόμενους αυτούς τομείς μια ερευνητική ατζέντα για διεθνείς συνεργασίες.
Από το 2004, ως Ιδρυτής και Επικεφαλής του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης (AmI) του ΙΠ-ΙΤΕ, ο κ. Στεφανίδης συντονίζει δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των τεχνολογιών, συστημάτων και εφαρμογών που αναπτύσσονται στο πλαίσιό του. Παραδείγματα τέτοιων δραστηριοτήτων προβολής περιλαμβάνουν την εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων σε δημόσιους χώρους.
Το 2010, ο κ. Στεφανίδης εκλέχθηκε μέλος του Τομέα Πληροφορικής της Academia Europaea (European Academy of Humanities, Letters and Sciences). Την περίοδο 2008 - 2009 υπήρξε μέλος του της Τομεακής Επιστημονικής Επιτροπής Πληροφορικής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και από το 2014 έως το 2016, υπήρξε μέλος του. Από τον Ιανουάριο του 2017 είναι ο πρώτος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κρήτης (ΠΣΕΚ-Κ) και από τον Μάιο του 2021 είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας.
Από τον Μάιο 2023 είναι ο Επιστημονικός Υπεύθυνος και Συντονιστής της κοινοπραξίας για την εμβληματική δράση «Διασυνδεδεμένες Έξυπνες Πόλεις για την Ελλάδα 2.0» έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, με συμμετοχή Ελληνικών Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων και μεγάλων πόλεων της χώρας.
Αναλυτικότερο Βιογραφικό