Μελέτη, ταυτοποίηση και αξιολόγηση σημαντικών γηγενών ποικιλιών αμπέλου καθώς και γηγενών ζυμών από εντοπισμένους αμπελώνες βιολογικής ή και φυσικής καλλιέργειας των ιδιωτικών φορέων και την ανάδειξη των πιθανών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες γενετικής ανάλυσης, με σκοπό: 1. Την προστασία τους ως κομμάτι της πολιτισμικής και φυσικής μας κληρονομιάς. 2. Την ανάδειξή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και την εμπορική τους αξιοποίησης. 3. Την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του εκάστοτε τελικού πρωτογενούς προϊόντος (σταφύλι, αμπέλι προς μεταφύτευση) ή δευτερογενούς προϊόντος (οίνος και άλλα προϊόντα) .
Η ταυτοποίηση (και σε δεύτερη φάση πιστοποίηση) των ποικιλιών αμπέλου αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα μη ταυτοποιημένα/πιστοποιημένα σε αρκετές ευρωπαικές χώρες. Κατά συνέπεια,αποδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στο αμπέλι αλλά στο τελικό προϊόν (σταφύλι και οίνος) με αύξηση της εμπορικότητας και της τελικής τιμής. Επίσης, αποτελούν ένα βασικό κριτήριο ποιοτικού διαχωρισμού του κρασιού και κατ’ επέκταση και χρηματοοικονομικής αξίας τους. Δεν θα είναι υπερβολικό να τονίσουμε ότι η ταυτοποιημένη γηγενής ποικιλία είναι αυτή καθεαυτή ένα εμπορικό προϊόν προς κατανάλωση και εξαγωγή. Περαιτέρω, δε, αποτελεί τεράστιας εθνικής σημασίας η ενίσχυση της εξαγωγής του τελικού προϊόντος (είτε ως οίνος είτε ως σταφύλι) με μεθόδους ποιοτικής αναβάθμισης του προϊόντος και διασφάλισης της ποιότητας. Παράλληλα, οι σύγχρονες μέθοδοι marketing μπορούν να προωθήσουν και να αναδείξουν το προϊόν καθ’ όλη την αλυσίδα εμπορευματοποίησης του βασιζόμενες στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και δίδοντας έμφαση στην ετικέτα. Η οικονομική σημασία των αποτελεσμάτων της παρούσας ερευνητικής πρότασης είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα των περιοχών της Ελλάδας και θα επιτευχθεί με τη χρησιμοποίηση των καταλληλότερων γηγενών ποικιλιών (τύπων ή κλώνων αυτών) με εγγυημένη γενετική σύνθεση για την εγκατάσταση παραγωγικών αμπελώνων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας των οινικών προϊόντων, στα παραδοσιακά κέντρα καλλιέργειας τους. Οι ποικιλίες που θα μελετηθούν είναι: Βιδιανό, Θραψαθήρι, Κοτσιφάλι, Τσαρδάνα, Μελισσάκι, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο άσπρο, Μαλαγουζιά, Ζακυνθινό, Σκιαδόπουλο, Ασύρτικο, Αηδάνι, Μαυράθηρο, Μαυροτράγανο, Ξινόμαυρο, Κοινιάρικο, Ασπρούδα Σερρών, Παπάς, Καράς, Μοσχάτο μαύρο, Ρητινό, Φωκιανό. Οι μικροοινοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στα συνεργαζόμενα οινοποιεία: Γεωργιάδης - Σπινθηροπούλου Ο.Ε Βόρεια Ελλάδα, ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ Α.Ε. Σαντορίνη, EOΣ ΣΑΜΟΥ και ΑΟΣ Τυρνάβου. Η παραγωγή του πολλαπλασιαστικού υλικού θα πραγματοποιηθεί από την Vitro-Hellas. Η αμπελογραφική περιγραφή, διάκριση, ταυτοποίηση και ιολογικός έλεγχος θα πραγματοποιηθούν από τα: εργαστήριο Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και τα εργαστήρια Αμπελουργίας και Φυτοπαθολογίας του Α.Π.Θ. Σημαντική θα είναι και η συμβολή του Εργαστήριου Βιολογικών και Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Παν/μιου, του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, του Τμήματος Βιολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΤΒΠΚ) και της Novacert.