Δελτίο Τύπου

16.07.2014
Θερινό Σχολείο Πληροφορικής στο ΙΤΕ (21-25 Ιουλίου) στην Αναζήτηση Πληροφοριών

Την εβδομάδα 21-25 Ιουλίου το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνει στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MUMIA, θερινό σχολείο για μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους ερευνητές της πληροφορικής, συγκεκριμένα για όσους ενδιαφέρονται για θέματα Ανάκτησης Πληροφοριών. Η Ανάκτηση Πληροφοριών (Information Retrieval) είναι το επιστημονικό πεδίο της πληροφορικής που μελετά την αποδοτική αναζήτηση πληροφοριών και κάθε τύπου δεδομένων μέσα σε έγγραφα, ή μεταδεδομένα σχετικά με έγγραφα, όπως επίσης και με την αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων και στον Παγκόσμιο Ιστό (WWW). Ουσιαστικά οι μηχανές αναζήτησης που Παγκόσμιου Ιστού που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά είναι εφαρμογές αυτού του επιστημονικού πεδίου.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΜUMIA (MUltilingual and Multifaceted Interactive information Access) επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την Πολυγλωσσική, Πολυδιάστατη και Διαδραστική Ανάκτηση Πληροφοριών. Ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώνεται το Νοέμβριο του 2014 και συμμετέχουν σε αυτό 28 χώρες.

Το θερινό σχολείο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του ΙΤΕ. Θα διδάξουν 13 γνωστοί Καθηγητές και Ερευνητές από 9 χώρες της Ευρώπης. Το πρώτο μάθημα θα δοθεί από τον γνωστό Καθηγητή Keith van Rijsbergen (από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης), έναν από τους θεμελιωτές του πεδίου. Στο σχολείο θα συμμετάσχουν πάνω από 50 μεταπτυχιακοί φοιτητές από 17 χώρες, 15 από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Υπεύθυνοι της διοργάνωσης αυτής είναι από το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του ΙΤΕ: ο Γιάννης Τζίτζικας (Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ), ο Παναγιώτης Παπαδάκος (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής) και η Μαρία Μουτσάκη (Μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης), ενώ από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΜUMIA ο Μιχάλης Σαλαμπάσης (Αναπληρωτής Καθηγητής, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης). Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του σχολείου: http://www.mumia-network.eu/index.php/3rd-training-school-program.

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: 3rd-mumia-school@ics.forth.gr
Facebook: https://www.facebook.com/3rdMUMIASchool

Σχετικές ΦωτογραφίεςΌροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα