Δελτίο Τύπου

21.01.2013
Πρόγραμμα REVAMMAD: εκπαίδευση νέας γενιάς επιστημόνων στην ανίχνευση ασθενειών, μέσω απεικόνισης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα REVAMMAD στοχεύει στη διεπιστημονική εκπαίδευση στον ακαδημαϊκό, κλινικό και βιομηχανικό τομέα, με σκοπό νέα βιοϊατρικά επιτεύγματα. Υποψήφιοι διδάκτορες θα εκπαιδευτούν από πρωτοπόρους ακαδημαϊκούς και κλινικούς επιστήμονες, με σκοπό την επίτευξη καινοτομιών στη διάγνωση, πρόγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, τα εγκεφαλικά και στεφανιαία νοσήματα. Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί από το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Marie Curie Initial Training Network) με 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ανθρώπινου οφθαλμού αποτελεί ένα άμεσα προσβάσιμο και ορατό «παράθυρο» για τη μελέτη της μικροκυκλοφορίας στο ανθρώπινο σώμα, επιτρέποντας εύκολα και με μη-επεμβατικές τεχνικές την απεικόνιση των αγγείων τους. Οι εικόνες των αγγείων αυτών μπορούν να δώσουν έμμεσα πληροφορίες, όχι μόνο για τα ίδια, αλλά και για τα αγγεία στον εγκέφαλο και την καρδιά, τα οποία αν και πολύ σημαντικά είναι δυσκολότερο να απεικονιστούν.

Μαζί με εταίρους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, και την Ιταλία, ερευνητές από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θα εργαστούν μαζί με νέους επιστήμονες, προκειμένου να μετατρέψουν τα πιο πρόσφατα επιτεύγματα στη μοντελοποίηση τού κυκλοφορικού συστήματος, καθώς και στην επεξεργασία ψηφιακών εικόνων σε αποδοτικές παρεμβάσεις, με σκοπό τη διάγνωση, πρόγνωση και πρόληψη ασθενειών.

Κοινοπραξία:
Πανεπιστήμιο του Lincoln, Σχολή Επιστήμης Υπολογιστών, Ηνωμένο Βασίλειο
VirtualPie Ltd. T/A BHR Group, Ηνωμένο Βασίλειο
INRIA, Γαλλία
Charite - Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Τμήμα Φυσιολογίας, Γερμανία
Πανεπιστήμιο του Dundee, Σχολή Υπολογισμού, Ηνωμένο Βασίλειο
Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Δανία
Πανεπιστήμιακό Νοσοκομείο του Aarhus, Τμήμα Οφθαλμολογίας, Δανία
Πανεπιστήμιο of Padova, Εργαστήριο Βιοϊατρικής Απεικόνισης, Ιταλία
Orobix, Ιταλία
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ελλάδα

Συνεργαζόμενοι εταίροι:
Sunderland Eye Infirmary, Ηνωμένο Βασίλειο
Centervue, Ιταλία
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα
Medalytix Ltd, Ηνωμένο Βασίλειο
Queens University Belfast, Ηνωμένο Βασίλειο
University College London, Ηνωμένο ΒασίλειοΌροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα