Δελτίο Τύπου

02.03.2010
Πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα του Θεματικού Δικτύου EHR-Q TN "Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Διασφάλιση Ποιότητας & Εργαλεία Πιστοποίησης"
Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, η 1η Ημερίδα του Θεματικού Δικτύου EHR-Q TN, με θέμα «Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Διασφάλιση Ποιότητας & Εργαλεία Πιστοποίησης». Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) και το HL7 Hellas. Την έναρξη της Ημερίδας τέλεσε ο κύριος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του HL7 Hellas.

Το Θεματικό Δίκτυο EHR-QTN "Thematic Network on Quality Labeling and Certification of EHR Systems" συντονίζεται στην Ελλάδα από το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Πληροφορικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ). Συνολικά συμμετέχουν 25 ευρωπαϊκές χώρες και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία". Στόχος του έργου είναι η προώθηση πρακτικών διασφάλισης ποιότητας και διαδικασιών πιστοποίησης προϊόντων Ηλεκτρονικής Υγείας και κυρίως συστημάτων Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ). Οι δράσεις του EHR-QTN θα διαρκέσουν τρία χρόνια (2009-2012).

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκαν ομιλίες σχετικά με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας και το έργο EHR-QTN.

Η κα Ζωή Κολλίτση, σύμβουλος του ΕΚΕΒΥΛ, παρουσίασε τις κοινοτικές οδηγίες και δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Ηλεκτρονική Υγεία και τη Διαλειτουργικότητα.

Ο κ. Δημήτριος Γ. Κατεχάκης, προϊστάμενος εφαρμογών τηλεπικοινωνιών στο ΙΤΕ-ΙΠ, μίλησε για την έννοια του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας στην Ευρώπη, για τη σημασία του δικτύου EHR-QTN για την Ελλάδα και τα οφέλη της πιστοποίησης για την Ελληνική αγορά.

Ο κ. Γεώργιος Κακουλίδης, μέλος του ΔΣ του HL7 Hellas και ο κ. Μάριος Σκιαδάς, εκπρόσωπος της ΚΤΠ ΑΕ, παρουσίασαν την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα, σχετικά με τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας (ΟΠΣΥ).

Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξανδρος Μπέρλερ, μέλος του ΔΣ του HL7 Hellas παρουσίασε τις προοπτικές του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας σχετικά με τη διαλειτουργικότητα.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της κας Αγγελίνας Κουρούμπαλης, συνεργαζόμενης ερευνήτριας στο ΙΤΕ-ΙΠ και επιστημονικής υπεύθυνης του EHR-QTN, σχετικά με την διασφάλιση ποιότητας και τα εργαλεία πιστοποίησης του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Στο τέλος της Ημερίδας ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αιμίλιος Νεγκής.

Η Ημερίδα κατά γενική ομολογία θεωρήθηκε ως πολύ υψηλού επιπέδου για το είδος της.

To ITE-ΙΠ ως συντονιστής του EHR-QTN στην Ελλάδα, στοχεύει στη δημιουργία περιβάλλοντος συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς ΗΦΥ, προωθώντας και προβάλλοντας ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την:

κα. Αγγελίνα Κουρούμπαλη
Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια
Εργαστήριο Βιοϊατρικής Πληροφορικής
Ινστιτούτο Πληροφορικής
Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας
Τηλ. 2810 391680
E-mail: kouroub@ics.forth.gr

Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα