Δελτίο Τύπου

02.10.2018
Ενεργός συμμετοχή του ΙΤΕ σε δράσεις διαλειτουργικότητας στην υγεία

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς οργανισμού τυποποίησης (HL7 Hellas), με την ενεργή συμμετοχή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ), στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μια σειρά δράσεων, στις οποίες συμμετείχαν από πλευράς ΙΤΕ οι κ.κ. Νίκος Τσελάς (μηχανικός λογισμικού) και Δημήτριος Κατεχάκης (Επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών ηλ-Υγείας του ΙΤΕ-ΙΠ και Γενικός Γραμματέας του HL7 Hellas).

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσελάς πραγματοποίησε παρουσίαση στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «HL7 Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR) για developers και εργαλεία ανάπτυξης», σε συνεργασία με τον υπεύθυνο προτύπων του HL7 Hellas κ. Νίκο Κυριακουλάκο και τον κ. Αλέξανδρο Μπέρλερ, Πρόεδρο του HL7 Hellas. Το σεμινάριο παρακολούθησαν περισσότερα από 60 στελέχη νοσοκομείων, δημόσιων οργανισμών και εταιρειών πληροφορικής, ενώ την ανοικτή συζήτηση με θέμα το εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας ηλεκτρονικών εφαρμογών στην υγεία (National eHealth Interoperability Framework) συντόνισε ο κ. Κατεχάκης. Στο πάνελ των προσκεκλημένων μετείχαν οι κ.κ.: Γεώργιος Στεφανόπουλος (Ειδικός Σύμβουλος Υπουργείου Υγείας), Αναστάσιος Τάγαρης (Πρόεδρος ΗΔΙΚΑ ΑΕ), Αλέξανδρος Μπέρλερ (Πρόεδρος HL7 Hellas), Γεώργιος Κακουλίδης (Πρόεδρος ΕΣΠΥ), και Αναστασία Παπαστυλιανού (Υπεύθυνη Σπουδών και Έρευνας ΕΚΔΔΑ).

Μετά την παρουσίαση των πρόσφατων Ευρωπαϊκών εξελίξεων και της πρότασης του HL7 Hellasγια την ανάπτυξη ενός τέτοιου πλαισίου στη χώρα μας, υπήρξαν τοποθετήσεις από πλευράς ΗΔΙΚΑ, αλλά και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ο κ. Στεφανόπουλος παρουσίασε την προσέγγιση του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με το έργο που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και τα θέματα που έχουν αναδειχθεί, όσον αφορά την εφαρμογή του. Κατά τη διάρκεια της σχεδόν τρίωρης συζήτησης αναγνωρίστηκε ότι το έργο του Υπουργείου Υγείας είναι στρατηγικής σημασίας και δε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα τυπικό έργο πληροφορικής, αλλά ως ένα εργαλείο για το κτίσιμο εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη του οικοσυστήματος της ηλεκτρονικής υγείας στη χώρα μας. Ταυτόχρονα όμως, αναγνωρίστηκε η έλλειψη αφομοίωσης του αντικειμένου του από τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, και η ανάγκη για εξασφάλιση ακόμα ευρύτερης αποδοχής. Στο πλαίσιο της συνεδρίας παρουσιάστηκε επίσης το SlideWikiκαι σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΔΔΑ που σχετίζονται με το πρόγραμμα ISA2της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας.

To ΙΤΕ-ΙΠ αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ελληνικού παραρτήματος του διεθνούς οργανισμού τυποποίησης Health Level Seven (HL7) (www.hl7.org.gr).

Εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από το ΙΤΕ-ΙΠ έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν παραγωγικά σε μεγάλο αριθμό μονάδων Υγείας σε όλη την Ελλάδα, στην πλειονότητά τους ως τμήματα ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων, πλήρως διασυνδεδεμένων με εθνικές υποδομές αλλά και εφαρμογές τρίτων παρόχων.

Επικοινωνία:
Δημήτρης Κατεχάκης, Επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ-ΙΠ, Τηλ. +30 2810391589, E-mail: katehaki@ics.forth.gr
 Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα