Ομιλία

Η Νέα Εποχή του Διαφωτισμού στη Βιοτεχνολογία
17.05.2016
Ομιλητής: Δρ. Χρυσόστομος Λ. Νικίας, Καθηγητής, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC)
Ημερομηνία: Τρίτη 17 Μαΐου, 2016 Ώρα: 11:00
Τοποθεσία: αμφιθέατρο «Μανασσάκη» του Φοιτητικού Κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο
Host: Καθ. Τσακαλίδης Παναγιώτης

Abstract:

In the 17th century, the Age of Enlightenment ignited a scientific revolution that generated new ideas and innovations, forever changing our world and the future of humanity.

Today,powerful new technologies and treatments have sparked the next intellectual enlightenment, which is reshaping the research and education landscape of higher education, especially in the arena of medical sciences and biotechnology.

Advances at research universities provide us with extraordinary opportunities, as well as important responsibilities, allowing us to extend the quantity and improve the quality of human life.

Bio:

Ο Χρυσόστομος Νικίας είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC). Αποφοίτησε το 1970 από το Α’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1972-1977) και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1978-1982), όπου και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Connecticut (1982-1985) και το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης (1985-1991).

Το 1991 διορίστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου τέθηκε επικεφαλής του κέντρου πολυμέσων, το οποίο πολύ σύντομα εξελίχθηκε στο Integrated Media Systems Center(IMSC) με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αριστείας Engineering Research Centers (ERC) του NSF. Το 2001 εξελέγη Κοσμήτορας (Dean) της Πολυτεχνικής Σχολής και το 2005 εξελέγη Αντιπρόεδρος και Πρύτανης (Provost& Vice President for Academic Affairs) του Πανεπιστημίου.

Στις 11 Μαρτίου 2010 επιλέχθηκε από το Board of Trustees του USC, ανάμεσα σε 75 υποψήφιους, ως ο 11ος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου σε διαδοχή του Steven Sample. Ως Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ο Χρυσόστομος Νικίας έχει θέσει τον τομέα των ιατρικών επιστημών και της βιοτεχνολογίας, ως κύρια προτεραιότητα στην έρευνα και στην εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση σε διεπιστημονικά προγράμματα μηχανικής και ιατρικής. ΤοChronicle of Higher Education αναγνώρισε τον Δρ. Νικία ως έναν “prodigious fundraiser.” Κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της προεδρίας του, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) έλαβε περί τα 5 δις. δολάρια μέσω δωρεών.

Ο Χρυσόστομος Νικίας έχει γράψει 85 άρθρα σε περιοδικά, τρία βιβλία, έχει κάνει 180 επιστημονικές ανακοινώσεις και έχει 8 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το 2008 κέρδισε το βραβείο IEEΕ Simon Ramo για την εξαιρετική συνεισφορά του στην επιστήμη και την μηχανική συστημάτων. Είναι μέλος τουAmerican Academy of Arts and Sciences, μέλος τουNational Academy of Engineering καιFellow του Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Ερευνητικά αναγνωρίστηκε για την πρωτοπόρα εργασία του στην περιοχή των στατιστικών υψηλής τάξης κατά τη δεκαετία του 80 και στην περιοχή της στατιστικής επεξεργασίας μη-γκαουσιανών σημάτων.

Δύο πρωτοβουλίες του που έτυχαν ιδιαίτερης μνείας στη Νότια Καλιφόρνια ήταν η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο διαθεματικών ακαδημαϊκών προγραμμάτων και η έμφαση στις ανθρωπιστικές σπουδές με την εισαγωγή του προγράμματος USC Arts and Humanities Initiative. Το 2005 η κυπριακή πολιτεία τον τίμησε με το Κρατικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών. Το Μάιο του2016 έλαβε τοEllis Island Medal of Honor από τοNational Ethnic Coalition of Organizations (NECO), βραβείο που δίδεται σε Αμερικανούς πολίτες με εθνικές ρίζες από άλλα μέρη του κόσμου, οι οποίοι έχουν διακριθεί ιδιαίτερα στον επιστημονικό, πολιτικό και κοινωνικό στίβο.

Ο Δρ. Νικίας ξεχωρίζει για την αγάπη του για τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό. Στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού χρόνου αναλαμβάνει τη διδασκαλία ενός σεμιναρίου στους πρωτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου, με θέμα την ανάπτυξη της δημοκρατίας και της δραματικής τέχνης στην αρχαία Αθήνα. Ο Χρυσόστομος Νικίας είναι αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους επιστήμονες και εμπνευσμένους ακαδημαϊκούς ηγέτες που τιμά την Ελλάδα διεθνώς.

Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα